Закарпаття
11.10.2022
Закарпаття закохує: Ужгород

    Закарпаття – це абсолютно дивовижний край з унікальною природою, кліматом, а так само місцевими звичаями. Закарпаття – це особливий світ, який сховався в скельних долинах, що зберіг традиції і народні промисли, що зародилися багато років назад.

    Тут хочеться просто бути, жити, подорожувати, згадувати старе та відкривати нове. Гори, вино, безкраї полонини, гірські квіти, цілющі термальні джерела і світ гуцульських вірувань. За свою історію Закарпаття належало до Австро-Угорщини, Чехословаччини, Угорського королівства. В деяких селах ви ще можете зустріти стареньких бабусь, які заспівають вам на швабському діалекті (німецької мови) або місцевих мешканців, що можуть спілкуватись старошведською. Закарпаття вподобалось людям дуже давно. Археологи могли дуже довго розповідати нам про різні пам'ятки, найдавнішим з яких - понад 1 000 000 років.

    В результаті утворився шалений мікс культур та унікальних природних місць. З чого ж почати знайомство на власні очі? Почнемо з прогулянки по столиці Закарпаття - чудовому Ужгороді.

    01.Будь-яке фото Ужгороду_16x9.jpg

    Ужгород – місто мультикультур, ароматної кави, старовинної архітектури та дивовижних милих міні-пам’ятничків.

    Вперше воно згадується в літописах у 903 році нашої ери. Оригінальний замок був побудований у 10 ст., відновлений єпископом Мукачево у 16 ст., а сьогодні тут знаходиться історичний музей, відомий своєю археологічною колекцією.

    Ужгород захоплює своєю унікальною інтернаціональністю, своєю багатогранністю з різноманітними стилями, конфесіями, смаками, ароматами, і шармом – в кожній старовинній вуличці.

    Цей квартал збираються номінувати до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Там росте багато старих рожевих сакур, а також він був спланований і збудований усього за два десятиліття в міжвоєнні роки під орудою зірок тогочасної архітектури в стилі модернізму того часу.

    02.Квартал Малий Ґалаґов_03_3x2.jpg
    02.Квартал Малий Ґалаґов_01_3x2.jpg

    «Совине гніздо» – легендарна комора і винний льох Ужгорода, побудований ще в 1781 році. Сьогодні це оновлена унікальна архітектурна пам’ятка міста, яка розмістилася навпроти мерії. Колись в тутешніх пагорбах зберігали вино, сало, овечу вовну, пиво, зерно.

    03.Совине гніздо_3x2_Facebook.jpg
    03.Совине гніздо_3x2.jpg

    У ботанічному саду Ужгорода ви побачите більш ніж 5 тисячами рослин і 800 видів дерев і кущів. Тут навіть ростуть такі екзотичні дерева, як банан, папая, евкаліпт, лавр. Неподалік розташований Підзамковий парк, за яким вже багато століть спостерігає найстаріше дерево Ужгорода – 500-річний платан.

    04.Ботанічний сад Ужгорода_02_3x2.jpg
    04.Ботанічний сад Ужгорода_01_3x2.jpg

    Пагорб Слави – масивний меморіальний комплекс, який відкрили в пам’ять про героїв Другої світової війни. Тут, в 217 братських та окреми могилах, покоїться близько тисячі воїнів-визволителів.

    Закарпатський музей-скансен народної архітектури та побуту, що покаже вас все Закарпаття в мініатюрі. Дерев’яний храм, будинки-гражди, гуцульські, бойківські, угорські, румунські хатини, корчма, школа, пральня – все абсолютно так само, як це було кілька століть тому.

    05.Закарпатський музей народної архітектури та побуту_3x2.jpg

    Це унікальний зразок укріплень бастіонного типу на закарпатських землях, шедевр романського архітектурного стилю. Споруди фортеці відносяться до XII – XIII ст. та зберігають безліч історичних таємниць, що дотепер живуть між її стінами.

    У стінах замку є ціла мережа таємних ходів, що з’єднують одну частину фортеці з іншою. За переказами, існував і таємний підземний хід, який з’єднував Ужгородський замок з Невицьким замком.

    06.Невицький замок_3x2.jpg

    Невицький замок, розташований в дивовижно мальовничому куточку на околиці міста, вважається одним за найстаріших на Закарпатті. Побудований на перетині торгових шляхів, спочатку він був дерев'яним укріпленням, але монголо-татари знищили її у 1241 році. Далі на її місці побудували міцну кам’яну споруду, яку постійно перебудовували й укріплювали.

    Понад 5000 експонатів українського та західноєвропейського мистецтва зібрано у художньому музеї імені Й. Бокшая.

    Хрестовоздвиженський кафедральний собор – серце Ужгорода. Він вміщує в собі дивовижне минуле та неперевершену архітектурну цінність.

    Горянська ротонда – унікальний історико-архітектурний пам’ятник XII в. в околицях Ужгорода. Це одна з найстаріших в Україні церков. Найбільшою цінними там є італійські фрески, яким вже більше, ніж 700 років. А округла шестигранна форма робить відносить її до переліку рідкісних храмів Європи.

    Липова алея є найдовшою в Європі. Цей чудовий коридор з приблизно 300 лип “побудували” чеські ботаніки.

    Площа Театральна – центральна площа міста, з якої можна потрапити в будь-яку точку Ужгорода. Там ви побачите пасаж, ляльковий театр, поруч - унікальна хасидська синагога і діюча дитяча залізниця.

    07.Площа Театральна_16x9.jpg

    Зверніть увагу на старовинні будиночки з унікальним декоративним ліпленням вражають на площі Петефі, що вперше згадується ще в 1631 році як торгова площа з веселими ярмарками.

    Ви маєте також побачити вулиці Корзо і Волошина з унікальними декоративними деталями на будинках. На вулиці Корзо розташована колишня казенна корчма «Білий корабель», а на Волошина - дивовижний римо-католицький костел Святого Юрія. Якщо пройти далі, то роздивіться легендарний будинок Гизелли, і навпроти – пасаж Батіз з Васільянским монастирем, який сьогодні слугує студентам УжНУ.

    Тож ми впевнені, що прогулянка Ужгородом вас зачарує, а відкривати нові місцини самостійно - подарує відчуття пригод.

    Наступна стаття