Закарпаття
27.09.2022
Must-visit міста Закарпаття

    Закарпаття - це унікальна земля з особливим розташуванням, яка виділяється з-поміж інших регіонів України власною особливою природою та захопливою історією. Відпочинок в Закарпатті дозволяє відкрити для себе унікальні історичні факти, оцінити архітектурні пам'ятки середньовіччя, побувати в нескорених фортецях, оздоровитись цілющими водами та надихнутись доброзичливістю мешканців.

    До того ж Закарпаття - це не тільки краса, а й чудовий привид поринути в історичні події різних часів. Чи знали ви, наприклад, що на Закарпатті були аж 2 столиці України? Ось вони:

    В далекому 1918 році була проголошена не тільки ЗУНР, але й невеличка Гуцульська Республіка в межах Рахівського району Закарпатської області. Держава протрималась недовго, менш як рік, але цей час назавжди закарбувався в історії регіону. Столицею стало чималеньке село Ясіня. Керівники держави збиралися увійти до складу ЗУНР, а відтак, і УНР і створити єдину країну від Сяну до Дону, але, на жаль, не вдалося.

    02.Ясіння_01_3x2.jpg
    02.Ясіння_02_3x2.jpg

    1939 року була проголошена Карпатська Україна зі столицею в невеличкому місті Хуст. Республіка також проіснувала всього кілька днів, але ввійшла в історію. Насправді Хуст був столицею зовсім не один день, як про це часто кажуть, а був нею з жовтня 1938 року, відколи Підкарпатська Русь отримала автономію в складі Чехословаччини.

    03.Хуст_02_3x2.jpg
    03.Хуст_01_3x2.jpg

    Старовинне Мукачево — охайне, затишне місто на берегах річки Латориці. Невелике затишне Мукачево містить дивовижний ряд унікальних пам’ятників епохи ренесансу, готики й бароко. Це місто еклектики стилів, купажів ароматних вин в затишних вуличок, надзвичайної й потужної енергетики.

    Атмосфера й історія міста залучає і захоплює навіть досвідчених мандрівників. Замок “Паланок” можна побачити з будь-якої точки міста, із фортецею пов’язана і назва Мукачева, і його буремна історія. Ви можете погуляти переходами замку самостійно, а можуть взяти екскурсію — гуляти у супроводі екскурсоводу набагато цікавіше. Окрім цитаделі на Замковій горі, в місті також можна оглянути площу з міською ратушею, а заразом і костел, що височіє на цій площі. Поряд з Кафедральним костелом Святого Мартіна стоїть готична капличка, оздоблена розписами.

    Фестиваль “Червене вино” притягує виноробів та поціновувачів вина не лише з України, але й з-за кордону. Угорські винороби — незмінні гості цього свята. Гості фестивалю знайдуть там дуже смачні наїдки, а також міцні напої на кшталт медовухи чи коньяку. Наприкінці неодмінно визначають переможця — найкращого винороба.

    04.Мукачево_01_3x2 (1).jpg
    04.Мукачево_02_3x2.jpg

    Затишне місто Берегове — закарпатська столиця вина. Тут розміщується відоме винне виробництво, а також проводиться “БерегФест” — універсальний фестиваль, що за традицією починається із ритуалу чавлення винограду.

    Що ще можна подивитися? Музей Берегівщини знаходиться у палаці графа Бетлена, найстарішій збереженій будівлі міста (1629 р.), костел Воздвиження Святого Хреста, Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці II (будівля колишнього Палацу правосуддя), кам’яний “горбатий” міст.

    Одним із найрозкішніших будинків у Берегове вважається Панське казино або “Золота пава” – там колись проходили всі урочисті заходи міста, а зараз знаходиться великий ресторан та готель. Крім того, місто відоме своїми термальними джерелами — басейни з гарячою водою, яку видобувають з земних надр, розташовані просто неба. За допомогою термальних вод можна лікувати різні хвороби, але особливо корисні такі процедури після травм та ушкодження шкіри.

    Якщо ж ви прагнете нових кулінарних вражень, то спробуйте в місті не лише закарпатську, але й угорську кухню.

    05.Берегове__02_3x2.jpg
    05.Берегове__01_3x2.jpg

    Місто Хуст – це мальовничий куточок, розташований у долині Карпат, омитий ріками Тиса, Ріка та Хустець. Центральна частина міста – чудова, оповита Замковою горою, архітектурними будівлями та красою Карпат. Тут витає дух історії, тут завжди привітні люди.

    Містечко Хуст, що на Закарпатті, є не надто великим за розмірами, але по-своєму цікаве і не схоже ні на яке інше. Подивіться на костел, церкви, пам’ятники видатним особам, історичні місця, музей, могили, меморіальні дошки.

    03.Хуст_03_3x2.jpg

    Назва міста колись звучала як «Сольва», що походить від слова сіль. І не просто так, адже колись це був головний пункт, звідки експортували сіль до країн-сусідів. Перша письмова згадка про місто датується 1236 роком.

    Завітайте у дерев’яну Михайлівська церква XVI століття. Споруджена в стилі, що характерний для Лемківщини, сакральну пам’ятку Сваляви – Храм Різдва Пресвятої Богородиці. Також організуйте самостійний квест - знайдіть всі мініскульптури у місті.

    06.Свалява_03_3x2.jpg
    06.Свалява_01_3x2.jpg

    Це селище міського типу розташоване за пів години від міста. Тут височіє ще один справжній середньовічний замок – "Сент-Міклош".

    Чинадійово щороку приймає багато туристів тому, що тут можна поєднати відпочинок із лікуванням.

    07.Чинадієво_02_3x2.jpg
    07.Чинадієво_01_3x2.jpg

    Одне з найбільших і найдавніших сіл на Закарпатті, яке ще називають “Село 10 музеїв” і “Село 20 пам’ятників”. 10 музеїв Колочави: “Бункер Михайла Штаєра”, “Колочавська вузькоколійка”, “Колочавський бокораш”, “Лінія Арпада”, Музей Івана Ольбрахта, Музей-меморіал “Блокпост”, Музей-церква св. Духа, “Стара школа”, “Старе село”, Птахопарк Василя Макара. Крім того, біля Колочави відкрилася цікава туристична атракція – Школа вівчарства.

    08.Колочава_01_3x2.jpg
    08.Колочава_02_3x2.jpg

    Подібно до Опішні, яка славиться глиняними виробами, Петриківки, яка відома унікальним розписом, та інших українських сіл із монопромислами, Іза – це про лозоплетіння. Невелике селище неподалік Хуста, традиції якого передаються з покоління в покоління і не перестають дивувати. На центральній вулиці десятки дворів, де вам і розкажуть все про лозоплетіння, і продемонструють вироби.

    09.Село Іза_01_3x2.jpg
    09.Село Іза_02_3x2.jpg

    Визначних міст на Закарпатті - дуже багато, головне почати й ми продовжимо ділитися найкращим, що є в цьому чудовому куточку України.

    Наступна стаття