Закарпаття
30.09.2022
Успішні приклади IT-бізнесу на Закарпатті, про які знають далеко за його межами

    Хоча міста Закарпаття не є символом IT бізнесу, та насправді в регіоні народилось багато технологічних проєктів, якими слід пишатися. Наприклад, в Ужгороді працює близько 20 IT-компаній. Діджитал-сфера в місті активно і постійно розвивається: тут розробляються проєкти для стартапів із США, Австралії, Франції та інших країн, багато компаній працює на аутсорс.

    Ми зібрали декілька надихаючих історій людей та компаній, що розташовані в Ужгороді або інших містах Закарпаття:

    6 років тому Олег Островерх та троє співзасновників створили в Ужгороді ІТ-компанію. Починали з мінімальної команди, невеликого кабінету й одного клієнта. Сьогодні в штаті понад 130 фахівців, партнери в 20 країнах світу, а ключові клієнти – в Норвегії, Данії, Швеції, Великобританії і США. У команді більше 130 учасників. В Ужгороді мають дві основні локації, крім того, маємо офіс у Дрогобичі.

    Пишаються тим, що створюючи вакансії в Ужгороді, Хусті, Дрогобичі, надають соціальний ефект і сприяють розвитку Закарпатської області.

    02.PettersonApps офіс _ працівники - 16х9.jpg

    У 2002 році Віталій Седлер та Михайло Пузраков заснували компанію Intellias у Львові. Починали вдвох і самі писали код для перших замовників. Щоб знайти клієнтів, часто їздили на автомобілі до Австрії та Швейцарії, долаючи за раз до 7 тис. км. В цьому році також відкрили свій офіс в Ужгороді:

    Відкриття нового офісу — це можливість забезпечити наших спеціалістів та спеціалісток комфортним і безпечним місцем для роботи. І, крім цього, в перспективі ми плануємо створити тут умови для роботи інших внутрішньо переміщених осіб. Також ми віримо, що ІТ-галузь на Закарпатті буде активно розвиватися, тож хочемо стати одними з драйверів цього процесу

    — зазначив CEO та співзасновник Intellias Віталій Седлер.

    Компанія SQUAD також обрала місцем для свого наступного офісу - Закарпаття. SQUAD — український офіс розробки американського розробника цифрових дверних дзвінків з функцією розпізнавання об'єктів на відео. Загальний обсяг інвестицій - $209,2 млн від Goldman Sachs, Virgin Group, Qualcomm Ventures та Amazon Alexa Fund. У 2017-му куплено Amazon для отримання готового місця на ринку Home Security.

    Ще одна IT-компанія з офісом в Ужгороді Astound Commerce перевезла велику кількість своїх працівників з півночі, півдня, центральної та східної України до Ужгорода. Деяким співробітникам допомогли переїхати до Словаччини, Болгарії, Польщі та інших країн. Astound Commerce - одна з найбільших у світі, що спеціалізується на E-commerce зі штаб-квартирою у Сан-Франциско, з офісами у Лондоні та Мюнхені.

    Компанія також зупинила свій вибір на Ужгороді та відкрила новий офіс там. Sigma Software – шведська компанія з українським корінням. У 2006 вона увійшла до складу Sigma Group – однієї з найбільших скандинавських ІТ корпорацій, що нараховує близько 3700 співробітників по всьому світу. В Україні команда Sigma Software складається з більше ніж 850 спеціалістів.

    Компанія AZinec була створена у 2014 році і активно розпочала працювати в Ужгороді. Заснували компанію четверо ужгородців – 2 однокласники і 2 однокурсники. Це молода та креативна команда, що вже за 4 роки змогла довести і європейським авіакорпораціям, і фахівцям в інших сферах, що їх проєкти - професійні й інновативні.

    03.AZinec офіс _ працівники - 16х9.jpg

    Barges Technologies була заснована в Ужгороді. Працює над платформами для онлайн-консультацій: з одного боку — люди, які надають консультації, з іншого — ті, хто їх потребує. Рік тому Barges Technologies викупили і зараз головний офіс знаходиться в Сан-Франциско, а менеджмент — у Тель-Авіві. В ужгородському офісі працюють фахівці, які розробляють п’ять ІТ-продуктів.

    04.Barges Technologies офіс _ працівники - 16х9.jpg

    Також багато великих компаній релокувались на Закарпаття цього року: Найбільша ІТ-компанія з українським корінням SoftServe в кінці 2021 року відкрила новий офісний простір в Ужгороді. SoftServe є однією з найбільших компаній-розробників програмного забезпечення у Центральній та Східній Європі та входить до переліку найбільших сервісних ІТ-компаній України.

    05.SoftServe офіс.jpg

    У березні 2022 року IT-компанія EPAM відкрила новий філіал в місті Ужгород. Він поєднує коворкінг, де можуть одночасно працювати понад 50 людей, а також шелтер на 40 місць для співробітників ЕРАМ та їхніх родин, що були вимушені залишити свої домівки через бойові дії.

    06.EPAM офіс _ працівники - 16х9.jpg

    Закарпаття є перспективним регіоном для розвитку IT-індустрії. Ми впевнені, що незабаром ми почуємо багато історій про заснування успішних стартапів Ужгороді, Мукачеві та інших містах.

    Наступна стаття